探討Crossfit這項運動

探討Crossfit這項運動

前前後後,也玩了一年多的Crossfit,所以膽粗粗寫下心得。

先講一下自己運動的心路歷程:

  1. 小學冇乜玩什麼運動

  2. 中學時因身邊太多學界精英,所以亦冇參與什麼運動

  3. 大學亦冇參與什麼運動

  4. 出來工作反而因爲工作地點方便跟了健身教練幾個月,係上環一帶。

  5. 玩了幾年GYM,係有少少分別,但不是很大隻,最多叫橫少少。

  6. 過了澳門工作亦因屋企距跑步徑不遠而試玩馬拉松。成功完成一次半馬。成積普通。

  7. 係澳門幾年Join過三間Gym:

    i) 一間好正,但太貴,玩半年冇玩。

    ii)一間近公司,但器材好舊

    iii)一間係工廠大廈,愈玩愈少,早上開太晏,最終放棄。

 經過咁多年經驗,歸納左以下揀GYM最重要兩點:

  1. 離家距離

  2. 運動內容

離家距離

太重要,直接影響對運動的熱情,時間太寶貴,真的不想浪費時間在交通上。亦因為近,可以更彈性安排運動時間,早上或晚間都可更好安排。

運動內容

有玩GYM都知,你去GYM,唔跟教練,根本好難玩出成績。我自己咁多年都係跟番十年前敎練敎果D workout.....

好啦,講番Crossfit....

話說一年多前,冇續到工廠大廈果邊,之後就不停search附近的運動設施,咁好彩比我搵到crossfitxvi, 澳門唯一一間Crossfit....事前完全唔知Crossfit係乜,以為自己有D運動底應該冇乜問題,所以冇考慮咁多,就試了一堂trial.......

做完一次,第二天,我連行樓梯也痛到叫救命。重痛過跑一次半馬........

過了一年,大概維持一星期三次,很多高難度動作也末掌握到,例如double under, pistol, muscle up....

有很多朋友對Crossfit有很多疑問,我試下以半初學者分享下:

同去GYM有乜分別?

Crossfit 每日有WOD, 即workout of the day, 你唔使諗當日要做乜,帶個人去做就得。你去GYM, 除非跟教練,否則都係要自己Plan, 你真係咁得閒去計劃?

見到Crossfit好似冇乜器械?

係,crossfit建議用自身重量加dumbel或奧運舉重算動作作阻力訓練。每一個動作也是針對全身肌肉,不太主張只針對局部肌肉的器械。

同Functional fitness,TRX等有乜分別?

Functional fitness 同Crossfit 主張都是不用器械,甚至很多動作也差不多。各動作的來源我不再考究,但聽聞functional沒有crossfit那麼辛苦。

很易受傷?

做任何有難度的運動都會有機會受傷。我自己傷過兩次,一次因爲長期帶著 結婚戒指 舉重搞到有彈指手,休息了差不多兩個月。一次弄傷左腰休息二星期。

初學者ok?

我現在還是初學者,所以不用擔心。

可以減肥?

唔覺特別有效。但一年來,冇節食,輕左六丶七磅。記住,減肥係七成食野,三成運動。

Anyway, 我來年會會嘗試3日Crossfit + 1 日 Running 的組合去訓練,希望身邊更加健康。

http://www.crossfitmacau.com/xvi/

https://www.crossfit.com/

http://www.daclub.com/blog/how-is-functional-fitness-different-from-crossfit

理性選民的神話?反民主 ?

理性選民的神話?反民主 ?